drzwi chłodnicze
Akcesoria Instalacje

Rodzaje drzwi chłodniczych

Przetwórstwo spożywcze jest bardzo wymagającą branżą. Nie sprawdzają się tutaj standardowe rozwiązania, a wszelkie urządzenia i elementy wyposażenia budynków muszą być dostosowane do wszelkich zasad bezpieczeństwa i higieny. Poza tym obiekt taki musi spełnić rygorystyczne normy Sanepidu i ewentualnie innych instytucji sprawujących nadzór nad warunkami produkcji.

Jednym z takich elementów są drzwi do komór chłodniczych i mroźniczych. Posiadają zdecydowanie inna budowę od typowych drzwi do innych pomieszczeń. Zasadnicza różnica między drzwiami chłodniczymi i mroźniczymi jest taka, że te pierwsze stosuje się w obiektach, w których utrzymywane jest niska temperatura w zakresie 0 – 5°C, natomiast mroźnicze w obiektach do nawet -30, -40°C. Konstrukcja drzwi musi być do takich warunków przystosowana.

Drzwi chłodnicze jednoskrzydłowe

Drzwi tego typu stosuje się najczęściej w wąskich przejściach i korytarzach lub w chłodniach, gdzie nie istnieje potrzeba zastosowania szerszego wejścia. Są bardzo popularne, osadzone są na zawiasach. W zależności od warunków panujących w budynku można stosować różnego rodzaju ościeżnice i sposób osadzenia drzwi na nich.

Drzwi chłodnicze dwuskrzydłowe

Drzwi do chłodni zbudowane z dwóch skrzydeł odnajdują zastosowanie tam, gdzie wymagane jest szerokie przejście do chłodni. W takiej konstrukcji można korzystać w razie potrzeby tylko z jednego skrzydła, lub uchylać dwa skrzydła jednocześnie.

Drzwi chłodnicze przesuwne

Są to zdecydowanie najwygodniejsze w użytkowaniu drzwi do chłodni. Wybiera się je do pracy w trudnych warunkach i tam, gdzie są mocno eksploatowane. Korzystanie z nich jest wygodniejsze niż w przypadku drzwi zawiasowych. Jednak można je zastosować tylko tam, gdzie pozwalają na to warunki techniczne obiektu.